Meno terapija Balsiuose

Balsių bendruomenė nuolatos rūpinasi savo aplinkos gerinimu ir gyventojais. Todėl, Vilniaus miesto savivaldybei paskelbus Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos konkursą, suskubome rašyti.

Jau kuris laikas kirbėjo galvose organizuoti meno terapijos užsiėmimus. Pandemijos laikotarpiu mūsų gyventojai tapo sėslesni, užsisklendę, todėl meno terapija dalyviams padeda stiprinti emocinę sveikatą, psichologinę gerovę ir tuo pačiu gerina bendruomenės narių gebėjimus valdyti nerimo ir streso būsenas. Svarbiausias šių mokymų tikslas mažinti neigiamas ilgalaikes COVID-19 pandemijos pasekmes. Mokslininkai prognozuoja, kad net išgyvenus šį krizinį laikotarpį, mums reikės naujų įgūdžių ir asmeninių savybių, norint ir toliau gerai jaustis netikėtai besikeičiančiame pasaulyje. Todėl šiandien kiekvienam būtina stiprinti savo emocinę sveikatą ir didinti psichologinį atsparumą gyvenimo iššūkiams.

Kaip teigia meno terapijos praktikė ir lektorė Rita Mikailienė „Meno terapija – tai saugus savianalizės ir saviugdos procesas, nereikalaujantis specialių meninių gebėjimų, per spontanišką kūrybą suteikiantis kiekvienam dalyviui galimybes atkurti emocinę pusiausvyrą, tyrinėti ir išreikšti save, patirti atsipalaidavimą ir rasti vidinių resursų emocinės sveikatos stiprinimui“.

Mūsų siekis padėti stiprinti emocinę būseną per meno terapijos prizmę, suteikiant galimybę patiems dalyviams išlaisvinti savo potencialą grupinės terapijos metu. Žmogus yra šių mokymų ašis, gebantis mokytis, atskleidžiant savo individualų potencialą,  atkuriant ir didinant darbo našumą, ir vienu metu stiprinant savo emocinę būseną. Kūrybiškume atsiskleidžiame ir išsilaisviname nuo visų slegiamų baimių, mokymų eigoje atrandame save ir įgyjame drąsos, bei betarpiškumo. Saviugdos procesas vyksta ne tik per kūrybą, bet ir jos aiškinimą, savo paties ir kitų žmonių reakcijos suvokimą.

Psichologinis lygiateisiškumas, atsakomybės dėl mokymų metu vykstančių permainų paskirstymas ir prisiėmimas skatina kiekvieno dalyvio asmeninių savybių, nuostatų, tarpasmeninių santykių  ir visos grupės elgesio modelių bei vertybių pokyčius.

Dalyvių refleksija:

Meno terapijos užsiėmimais susidomėjau iš smalsumo ir dėl noro skirti truputi laiko sau. Ir gavau su kaupu įžvalgu pamąstymui, bei atsipalaidavimo. Esu dėkinga vadovei, kaip per nereikalaujančias meninių gabumų technikas galima išreikšti savo mintis. Laukdavau susitikimu, jie man buvo dovana pažinti save ir kitus per meną. 

Džiaugiuosi, kad tokios terapijos YRA, ir kad jos taip arti namų, ir dar už Ačiū! Nepraleidau nei vieno užsiėmimo. Tikrai įdomu, kai kaskart naudojant skirtingas meno technikas mes patys stebimės, ką mūsų pasąmonė iškelia iš sielos gelmių ant popieriaus lapo. Labai įdomu ne tik save, bet ir kitus dalyvius/jų darbus paanalizuoti, vadovė užveda ant kelio tiksliniais klausimais. Ne į rėmelius tuos darbus tikslas įdėti, o save ir kitus geriau pažinti, senas traumas transformuoti. Būna ir juoko ir ašarų, ir viskas lieka tik tarp mūsų.

*Meno terapijos užsiėmimus finansuoja Lietuvos Respublikos socialinės apsaugos ir darbo ministerija, įgyvendinant  Nevyriausybinių organizacijų ir bendruomeninės veiklos stiprinimo 2021 metų veiksmų plano 1.1.4 priemonės „Stiprinti bendruomeninę veiklą savivaldybėse“ projektą „Gražėjantys Balsiai 2021”.

Skip to content