Balsių mikrorajono harmoningo vystymosi 25 – metis

Balsiai_Panorama7RBalsių gyvenamųjų namų mikrorajonas įsikūręs 1990 m. ir šiemet minį 25 metų sukaktį. Taigi kartu su Nepriklausomybe atkūrusią Lietuva sprendėme daugelį, su ekologija ir švietimu susijusiu klausimų.

2003 m. kartu su UAB Vilniaus Vandenys ir savivaldybės atstovais svarstėme, centralizuoto vandentiekio ir nuotekų surinkimo tinklo Balsiuose, projekto apimtis. Jau tada numatėme sodų bendrijų virsmą į gyvenamąjį būstą. Padidinus projektinius galingumus dar 10 tūkst. gyventojų 2010 m. jis įgyvendintas. Atrodytu viskas puiku, tačiau sodų bendrijų statusas liko nepakeistas, o į žemės ūkio paskirties sklypus ES lėšomis tinklų tiesimas nefinansuojamas.

OLYMPUS DIGITAL CAMERANežiūrint to projektas įgyvendintas gana sklandžiai ir pačiu laiku, nes po metų Balsiuose duris atvėrė nauja mokykla kuria dabar lanko 940 mokinių. Pakeitus sodų statusą į namų valdą projektas galės sėkmingai plėtotis nes galingumai plėtrai yra.
2006 m. Balsiai, vieni iš pirmųjų nuosavu namų kvartalų, ėmėsi rūšiuoti atliekas, vėliau, kartu su atliekų vežėjais tobulino jų surinkimo būdus ir šiandien galime pasidžiaugti, kad šia paslauga naudojasi dauguma nuolatinių gyventojų.

TalkaNuo Balsių bendruomenės įkūrimo 2002 m. kasmet organizuojamos talkos. Jų metu išvalėme pamiškes ir apleistus sklypus nuo šiukšlių, pasodinome virš tūkMitologinis parkasstančio medžių ir net įkūrėme „Mitologinių skulptūrų parką“ kuriame vyksta visi bendruomenės renginiai.

Apleisti kaimynų sklypaiŠiuo metu turim rūpesti dėl apleistu valstybinės ar savininkams gražintos žemės plotų kuriuose sužėlę krūmokšniai bei įsigali invaziniai augalai, tokie kaip Aukštoji rykštenė. Jų sąžalynuose veisiasi erkės, nustelbiami natūralių pievų augalai, vaistažolės, o pavasarį sumedėję augalai nuolat kelia gaisrų pavojų.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAEkologiją bendruomenė supranta ir kaip gyvenimo būdą. Jau nuo mažų dienų vaikai naudojasi dviračiais ne vien tik pramogai. Jais kasdien per 300 mokinių atvažiuoja į mokyklą taip ugdydami gerą įprotį gyvenvietėje naudotis ekologiška transporto priemone. Balsių bendruomenė vėl imasi iniciatyvos kuo greičiau sukurti dviračių takų tinklą, kad dviratininkai ir ypač vaikai būtu saugūs vykdami į mokyklą, prie ežero, į savaitgalinis ūkininkų turgelį ar į parduotuvę.

Prekybos centras2016 m. Balsiuose bus statomas naujas, modernus prekybos bei paslaugų centras PPC kurio statytojai užsibrėžė labai aukštus ekologinius rodiklius, atitinkančius pasaulinius „BREEM“ reikalavimus. Tai bus pirmas Lietuvoje „Žaliosios architektūros“ prekybinės paskirties pastatas. Jau antrus metus vyksta aktyvus kūrybinis bendradarbiavimas tarp statytojų UAB „Baltiches haus“ ir Balsių bendruomenės. PPC projektas sklandžiai įsijungs į Balsių dviračių takų tinklą, pagerės visuomeninio transporto veikla, atsiras dviračių saugojimo aikštelės ir elektromobilių įkrovimo punktai, prieigose atsiras žiedinė sankryža vietoj dabar esančios labai pavojingos.
Rūpinkimės savo aplinka šiandien ir rytoj galėsime džiaugtis jau pasiektais rezultatais. Net jeigu šiandien tu nieko neveikei, tavo pasodinti medžiai juk auga.

Balsių bendruomenės tarybos pirmininkas Rimantas Micka.

Skip to content