Balsių bendruomenė: sieksime tapti tikrosios savivaldos pavyzdžiu

BALSIŲ BENDRUOMENĖ: SIEKSIME TAPTI TIKROSIOS SAVIVALDOS PAVYZDŽIU

2012 m. liepos 11 d. – Balsių bendruomenė sieks savarankiškai vykdyti dalį vietos savivaldos funkcijų. Tai nuspręsta po tarptautinės konferencijos, kurią kartu organizavo Balsių bendruomenė ir Lenkijos Punsko valsčiaus administracija.

Pasak Rimanto Mickos, Balsių bendruomenės pirmininko, daugiau nei dešimtmetį bendruomenė aktyviai dirba prie bendrų idėjų, kurių įgyvendinimą geriausiai simbolizuoja prieš metus atidaryta pagrindinė Balsių mokykla, kasmetinės bendruomenės šventės, nuolat gražėjantis Balsių Mitologinis parkas. Šiuo metu jau planuojamas naujas bendruomenės daugiafunkcinis centras, kuriame numatyta įkurdinti ne tik modernų šeimos medicinos ir sveikatingumo centrą, vaikų darželį, kavinę, vaikų užimtumo centrą, bet ir savivaldos biurą, bendruomenės bei dvasingumo centrą.

Tarptautinės konferencijos dalyvius sveikinęs Vilniaus miesto meras Artūras Zuokas pripažino, kad Balsiai – puikus pavyzdys buriant ir plėtojant vietos bendruomenę. Pasak jo, jeigu tokių bendruomenių daugėtų ir jos atsakingai pildytų gyventojų lūkesčius, palaipsniui jos galėtų perimti vis daugiau savivaldos funkcijų. Vykdant Vilniaus miesto seniūnijų veiklos optimizavimą, tikrai verta įvertinti bendruomenės pasiekimus ir planuoti Balsiuose įkurti administracinį biurą, kurio dalį funkcijų galėtų perimti pati bendruomenė ir jos išrinkti atstovai.

Kartu su konferencija vykusioje kasmetinėje Balsių bendruomenės šventėje vyko ne tik tradiciniai renginiai (3,3 km bėgimas Balsių gatvėmis, sporto varžybos, koncertas), bet ir dalintasi bendruomenės kūrimo ir vystymo patirtimi su Punsko valsčiaus atstovais. Konferencijoje svečiams vietos aktualijas pristatė bendruomenės vadovai, o svečiai iš Punsko dalijo pasiūlymus, ką verta būtų perimti Lietuvoje.

„Balsių bendruomenė gali tapti pavyzdine Lietuvos bendruomene, nes čia jau dešimtmetį aktyviai dirbama siekiant išsaugoti ir apginti vietos bendruomenės interesus, yra susibūrusi veikli ir kompetentinga komanda, gyventojai tiki ir pasitiki jų veikla. Naujoji mokykla, tapusi nuoseklių darbų simboliu, yra gera pradžia, kurią turėtų paskatinti ir centrinė bei Vilniaus miesto valdžia“, – sakė Punsko valsčiaus viršaitis Vytautas Liškauskas.

Balsių ir Punsko bendruomenės dalyvauja Europos Komisijos finansuojamame projekte „Europa piliečiams“, kurio metu siekiama plėtoti skirtingų Europos šalių bendruomenių ryšius, supažindinti su kitų šalių kultūra, vietos savivaldos patirtimi ir keistis gerosios praktikos pavyzdžiais.

**

Daugiau informacijos:
Rimantas Micka, Balsių bendruomenės pirmininkas,
tel. +37068737695, el. paštas balsiai@gmail.com.
Eitautas Bartuškevičius, Balsių bendruomenės pirmininko pavaduotojas,
Tel. +37061139993, el.paštas eitautas@gmail.com.

Skip to content